Украинският президент Володимир Зеленски призна за първи път, че неговите военни провеждат офанзива в руския западен регион Курск.

В своето вечерно телевизионно обръщение в събота Зеленски каза, че украинската армия тласка войната „на територията на агресора“.

Това става пет дни, след като Украйна започна своята операция, която изненада Русия и предизвика масови евакуации от двете страни на границата.

Нито Зеленски, нито военните в Киев предоставиха повече подробности за текущото състояние на офанзивата на украинските войски на руска територия.

В обръщението си в събота президентът Зеленски благодари на украинските воини и каза, че е обсъдил операцията в Русия с висшия военен командир на страната Александър Сирски.

 

Най-малко 13 души  в Курск са били ранени в ранните часове на неделя от отломки от отломки от руска ракета, каза изпълняващият длъжността губернатор на региона Алексей Смирнов.

Повече от 76 000 души вече са евакуирани от граничната зона, според руската държавна информационна агенция ТАСС.

Националният комитет за борба с тероризма на Русия наложи режим на „антитерористична операция“ в три региона в петък в отговор на изненадващото нахлуване на Украйна.

Това означава, че властите в граничните райони на областите Курск, Белгород и Брянск могат да ограничат движението на хора и превозни средства и да използват подслушване на телефони наред с други мерки.