Открит е масов гроб в наскоро освободения украински град Изюм. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Той не даде подробности, но сравни откритието със случилото се в Буча в началото на инвазията.

Служител на регионалната полиция потвърди, че е открит масов гроб и заяви, че в него е имало повече от 440 тела. По думите му някои от хората са били убити при обстрел и въздушни удари.

Руските окупационни сили напуснаха Изюм през почивните дни, оставяйки след себе си големи количества боеприпаси и оборудване. Смята се, че това е най-тежкото им поражение, от отблъскването им от покрайнините на Киев през март.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че успехите на украинската армия все още не означават начало на края на войната. 

От Узбекистан руския президент Владимир Путин обвини Киев в опити за терористични атаки срещу руски ядрени обекти. И изтъкна, че досега в Украйна Москва действа само с част от армията си – договорната.

В последно време руските въоръжени сили нанесоха няколко чувствителни удара. Нека кажем, че това беше предупреждение. Ако ситуацията продължи да се развива така, отговорът ни ще бъде по-сериозен, добави Путин. 

Междувременно, за да гарантира енергийната сигурност, Германия национализира германското подразделение на руската петролна компания "Роснефт".