В момента Украйна и страните от НАТО са фактически съюзници, а членството на Украйна в Алианса е само въпрос на време, заяви украинският президент Володимир Зеленски на пресконференция след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев.

"Днес се проведе разговор вече де факто със съюзници. И е въпрос на време - кога Украйна ще стане член на Алианса. Правим всичко възможно, за да приближим този момент", добави Зеленски.

По думите му Столтенберг се е съгласил да положи лични усилия за мобилизиране на държавите членки на блока за тази цел.

Украинският президент каза, че по време на разговорите подробно е била обсъдена по-нататъшната работа по сближаването между Украйна и НАТО.

Той отбеляза, че новият формат на сътрудничество, стартирал на срещата на върха на Алианса във Вилнюс, трябва да осигури придвижването на Киев към НАТО и практическото сътрудничество в тази посока.

"Заедно с НАТО работим по подготовката на нов документ - адаптирана годишна национална програма, която ще определи практическите стъпки на Украйна за постигане на съответствие с принципите и стандартите на алианса", заяви Зеленски.

Йенс Столтенберг отбеляза, че Украйна има силна подкрепа от всички страни от НАТО.

По думите му членовете на Алианса ще продължат да предоставят на Украйна най-модерното отбранително оборудване, включително танкове, съвременни системи за противовъздушна отбрана, а също така ще обучават украински пилоти да летят на изтребители F-16.