Войниците и бронетранспортьорите, които бяха разположени край правителствените сгради и министерствата в зимбабвийската столица Хараре, се върнаха в казармите.

Животът в града се връща към обичайния си ход след оставката на Робърт Мугабе и встъпването в длъжност на новия президент, предаде кореспондент на ТАСС, цитиран от БТА.

Обстановката по улиците е спокойна, магазините, пазарите и ресторантите работят, вече нищо не възпрепятства уличното движение. Обсъждането на политическата ситуация се премеси в печата и социалните мрежи.

Особено коментирана е речта на новия президент Емерсън Мнангагва, в която той обеща да осигури икономическо възстановяване на страната и равни възможности за всички нейни граждани.

В центъра на вниманието е и въпросът за евентуално съдебно преследване срещу задържаните от военните членове на правителството и на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ), както и разпределянето на постовете в новото правителство.

Съдът остави под стража до понеделник бившия министър на финансите и икономическото развитие Игнейшъс Чомбо, на когото са повдигнати обвинения в корупция.

В понеделник съдът ще обсъди възможността да го освободи под гаранция. Министърът е обвинен в разхищаване на средства, възлизащи на общо 3,6 милиона долара.

Под стража остава също водачът на младежкото крило на ЗАНУ-ПФ Кудзи Чипангу. Чомбо и Чипангу бяха част от група, оформила се около съпругата на бившия президент Мугабе - Грейс, наречена Г40 (Generation 40) и представляваща по-младото поколение в партията.

Редица нейни членове бяха задържани от военните и полицията по обвинения в злоупотреби по време на събитията преди оставката на Мугабе на 21 ноември.