Русия продължава офанзивата си в Донбас. Руските сили засилват обстрела в опит да обкръжат Северодонецк и Лисичанск.

Превземането на двата града би означавало, че Москва е на път да завладее цялата Луганска област.

Според международни военни експерти, Русия концентрира в района части от различни посоки, които пренасочва от Харков, Изюм, Донецк и Запорожие. В същото време се съобщава и за ракетен обстрел по Запорожие. 

Украинският президент отново призова Запада да достави оръжия на страната му.

„Ситуацията в Донбас е изключително сложна. Цялата руска мощ сега е съсредоточена в този регион“, заяви Володимир Зеленски.

Междувременно руското военнокомандване обяви, че пристанището на Мариупол вече работи нормално. Планира се хуманитарен коридор в Черно море за кораби с продоволствия. Според информациите първият кораб ще достави 3000 тона метал за Русия. 

Ембарго на руския петрол обаче е възможно да бъде наложено много скоро, дори до края на седмицата, стана ясно от изказване в Брюксел.

„Все още съм убеден, че можем да намерим решение по темата преди Европейския съвет“, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

А в Москва руският президент Путин подписа декрет за улесняване на процедурата за получаване на руско гражданство и руски паспорти за жителите в завладените от Русия територии в Херсон и Запорожие.

Руската Дума пък одобри закон за премахване на горната възрастова граница за военна служба. Досега тя беше 40 години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!