„Брутална" по думите на украинския президент нощ. Жертви, ранени, ракетни удари над стратегически обекти и боеве. Руски войски са влезли във втория по големина град в Украйна Харков. Съобщава се за ударен от ракета 8-етажен блок и взривен газопровод.

Западът налага най-тежката санкция - изключване на руски банки от системата SWIFT. НАТО продължава да праща военна помощ на Украйна. Украинската армия е взривила мост в околностите на Киев, за да забави напредването на руските части.

Москва обяви, че започва преговори с Украйна в Беларус. Киев отхвърля офертата за Минск заради атаките оттам, но предлага четири други локации в Европа.

Снимка: bTV

Боеве по улиците на Харков. Руските войски нахлуха в града рано тази сутрин. Според службите за спешна помощ са атакувани и жилищни квартали. Съобщава се, че жена е била убита, а десетки са били евакуирани от девететажна сграда. В социални мрежи бяха публикувани серия от снимки на разрушения.

Местните жители са призовани да не излизат навън. Силна експлозия се чу и по-рано в града, където се твърди, че е ударен газопровод.

Въпреки атаките, украинската армия продължава да държи контрола над столицата Киев. Хиляди отново останаха в бомбоубежщата, а сутринта се събудиха със сирени.

Близо до града се чуха експлозии, а петролна база южно от столицата беше ударена и запалена. Пожарът предизвика опасения от токсични изпарения и жителите бяха предупредени да затворят прозорците си и да останат на закрито.

По информация на болници в Киев там са настанени ранени цивилни след боевете през последната нощ, 6-годишно момче е сред жертвите.

Сателитни снимки показаха руски войски близо до електроцентралата в Чернобил. Северния град Бахмач беше заснета неочаквана сцена от войната.

Във видео, споделено от украинските сухопътни войски, се вижда как мъж се опитва да се качи на движещ се танк и след това коленичи пред него, докато местните жители се стичат около него, умолявайки шофьора да спре. Конвоят от руски танкове е минавал през града вчера.

Боксовата легенда Владимир Кличко отправи емоционален призив.

„Обръщам се към целия свят да спре тази война, която Русия започна. Няма време за чакане, защото това ще доведе до хуманитарна катастрофа“, заяви той.

Русия обяви, че започва преговори с Украйна в Беларус. Киев обаче отхвърли офертата за Минск заради атаките от Беларус.

Снимка: bTV

„Искаме мир, искаме да се срещнем, искаме край на войната. Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку. Предлагали сме всички тях на Русия. Съгласни сме и на който и да е друг град, от който не летят ракети“, заяви той.

В Русия над 400 души, излезли на протест срещу войната, бяха задържани в 34 града в цялата страна.