Зимбабвийски военни потвърдиха, че са завзели властта, но отрекоха да става въпрос за преврат в обръщение към нацията по националната телевизия. Президентът Робърт Мугабе е задържан, но е в безопасност, съобщиха военните. 

Те подчертаха, че тяхна мишена са „престъпниците” около Мугабе, а 93-годишният държавен глава е невредим, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.  

Задържан е и финансовият министър на страната Игнасиус Чомбо.

Мугабе и семейството му са добре и сигурността им е гарантирана, каза говорител, който уточни, че армията е взела на прицел единствено престъпниците около президента, „причиняващи социално и икономическо страдание”.

Очакваме ситуацията да се нормализира веднага щом приключим мисията си, добави той, цитиран от ДПА.  

Към 02:00 ч. местно време се е чула продължителна стрелба близо до частната резиденция на президента Мугабе в столицата. Малко по-рано бе съобщено, че войници са завзели централата на зимбабвийската държавна телевизия Зед Би Си, а после агенциите съобщиха за няколко силни експлозии в центъра на столицата Хараре.

Американското посолство обяви на сайта си, че днес ще остане затворено и призова сънародниците си в Хараре да останат у дома заради несигурната политическа обстановка.

Великобритания посъветва своите граждани в Зимбабве да направят същото.