САЩ и Южна Корея планират да започнат своята трета съвместна военна тренировка чрез компютърна симулация. Тази промяна във формата ще бъде въведена до две седмици и е заради директивата, която Доналд Тръмп издаде преди две години за намаляването на мащаба на строевата подготовка. 

Общият потенциален противник на двете държави е диктаторския режим на Ким Чен-ун в Северна Корея, който продължава да разраства своя арсенал, включващ и ядрени оръжия.

Преминаването към дигиталните тренировки, обаче, ще означава, че войниците няма да са изпълнявали съвместни маневри в полеви условия. Пропуснатите учения означават, че двете държави ще имат по-малко разбиране за уменията и системите от оръжия на другия, подкопавайки взаимното доверие, което е от изключителна важност за борбата рамо до рамо в случай, че избухне война. Това е мнението на бивши висши военнослужещи от южнокорейската армия, което те споделят пред „Уолстрийт джърнал“.

Последната мащабна подготовка за действия на Корейския полуостров беше проведена с участието на десетки хиляди военнослужещи на двете партниращи си армии през 2018 г. Сега тя ще е пред компютърни екрани и ще ангажира едва няколко хиляди души.

Противоепидемичните мерки за дистанция и носене на маска на закрито също ще бъдат спазвани.

Според доклад на Института по стратегически изследвания, работещ с американската армия, САЩ и Южна Корея са достатъчно подготвени за сериозен сблъсък с войските на КНДР. Въпреки това тяхната подготовка е „възмутително недостатъчна“ за военни действия с Китай.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!