По традиция на 9 май Русия отбеляза 73-годишнината от победата над хитлеристка Германия със зрелищен парад в Москва. Той беше приет от руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

На Червения площад дефилираха над 16 500 военнослужещи и над 150 единици оръжия и бойна техника. За първи път бяха показани роботизираните комплекси за дистанционно разминиране „Уран-6” и за огнева поддръжка и разузнаване на местности – „Уран-9”.

Снимка: Reuters

Парадът със 159 единици, непобедима според президента Путин, бойна техника поведе легендарният Т-34.

В небето прелетяха 75 самолета. Сред тях – най-новият изтребител пето поколение Су-57. За първи път пред публика преминаха и новите хиперзвукови ракети „Кинжал”.

На официалната трибуна заедно с Путин бяха сръбският президент Александър Вучич и израелският премиер Бенямин Нетаняху, както и актьорът Стивън Сегал.

В речта си руският президент Владимир Путин поздрави народа с победата и благодари на страните съюзници на Москва срещу хитлеристите.

Путин осъди проявите през последното десетилетие на агресивен национализъм и опитите за създаването на еднополярен свят, които по думите му подронват стабилността на световното развитие.

Снимка: Reuters

В края на парада над площада прелетяха над 20 вида самолети и хеликоптери. Дебютират безпилотните летателни апарати „Катран” и „Корсар”.