Великобритания е страната, която заема най-твърда позиция от началото на войната в Украйна. След появилите се съобщения за химическа атака от страна на руските военни срещу украинци, правителството на Обединеното кралство реагира веднага.

Какви са реакциите на общественото мнение след разкритията на Би Би Си за сексуално насилие над украински жени от руски военни?

Войната в Украйна продължава да е сред водещите политически въпроси на Острова.

Правителството на Великобритания разследва непотвърден данни, че руските военни са използвали химическо оръжие в Мариупол, след като говорител на промосковските сили заплаши с използването му за „опушване“ на защитата на обсадения град.

„Информации показват, че руските сили може да са използвали химически агенти при нападение срещу
населението на Мариупол. Работим спешно с нашите партньори, за да проверим тези данни“, написа в "Туитър" британският външен министър Лиз Тръс.

Тя добавя, че всяка употреба на химически оръжия „би представлявала брутална ескалация в този конфликт и ние ще потърсим отговорност от Путин и неговия режим“.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство сподели в последната си разузнавателна актуализация във вторник, че през следващите седмици се очакват интензивни боеве в източната част на Украйна.

„Боевете в Източна Украйна ще се засилят през следващите две до три седмици, тъй като Русия продължава да пренасочва усилията си там“, сподели министерството и добави, че руските войски се изтеглят от Беларус, за да се преместят в тази част на Украйна.

Министерството също така твърди, че „руските атаки остават съсредоточени върху украински позиции близо до Донецк и Луганск с по-нататъшни боеве около Херсон и Николаев и подновен натиск към Краматорск“.

Междувременно в медиите се появи информация за британец, който се бие в украинските въоръжени сили и се е обадил на семейството си, за да им е каже, че частта му се предава на руските сили. Ейдън Еслин от Нюарк се е преместил в Украйна през 2018 г. и се е присъединил към украинската морска пехота същата година. През последните няколко седмици отрядът на Ейдън защитава обсадения град Мариупол, но отбраняващите се военни нямат храна и боеприпаси и нямат друг избор, освен да се предадат.

Обществото във Великобритания е скандализирано след разследващ материал на Би Би Си със свидетелски показния за брутално сексуално насилие над украинки от руски военни и убийствата на някои от тях. Много обществени организации за правата на жените призовават за независимо разследване на тези „военни престъпления“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!