България ще вдигне забраната за внос на хранителни продукти от Украйна.

Това стана ясно след снощното споразумение на Европейската комисия. Все още не е ясно как ще бъде разпределен подкрепата от 100 милиона евро за засегнатите фермери.

От Министерството на земеделието очакваме отговори малко по-късно през деня.

Какво е ясно до сега - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия са петте страни членки, с които е постигнато споразумение за вноса на някои украински продукти, на които тези страни наложиха вето. Еврокомисарят Валдис Домбровскис заяви в “Туитър”, че Европейската комисия ще предложи предпазни мерки за пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледовото семе, като по този начин ще забрани вноса им от Украйна в тези пет страни. Целта на комисията е забраната да влезе в сила началото на следващия месец.

Освен пакетът от мерки за четирите селскостопански продукта от Европейската комисия заявиха, че ще има и финансова подкрепа.

“Европейската комисия ще предложи извънредни защитни мерки за четири чувствителни селскостопански продукта – пшеница, царевица, слънчогледово семе и рапично семе. Ще наблюдаваме вноса и на други стоки. Ще има финансов пакет за подкрепа на засегнатите фермери от 100 милиона евро. В замяна петте страни ще оттеглят едностранно наложените мерки”, каза Валдис Домбровскис.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите коментират, че все още има неясноти по споразумението. 

“Това, което не е ясно, е как ще процедира забраната до 5 юни и как ще бъде изписана в регламента след 5 юни. Тези пари, които се обявяват като сума никой от производителите не обръща внимание нито е искал финансово подпомагане от нито една от тези пет страни”, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Като производители от асоциацията обясняват, че сред продуктите в регламента е добре да присъства и олиото.

“Най-важното за нас е ЕК много строго да следи тези коридори да са наистина транзитни и при такива ситуации като в последната година да реагира мигновено. Докато ние не видим как точно ще бъде изписано в регламента, до кога ще важи тази забрана за четирите основни култури няма как да сме спокойни”, добави Проданов.

Финансовата подкрепа според зърнопроизводителите е малка в сравнение със загубите.