На 8 април милиони жители и гости на Мексико, Канада и Съединените щати станаха свидетели на пълно слънчево затъмнение. Еуфорията беше голяма поради факта, че над 30 млн. души бяха на пътя на природното явление.

Наред с хилядите снимки и видеа от момента, в който сянката на Луната закрива Слънцето, в социалните мрежи имаше и инвазия на фалшиви изображения, предупреждават научни сайтове.

Фалшиво затъмнение на фона на кулата в Торонто

Пример за това е впечатляващата снимка на слънчевото затъмнение зад телевизионната кула в Торонто, Канада.

553-метровата кула е най-високата сграда в света. Снимката на затъмнението зад нея изглеждаше сякаш добър фотограф е имал страхотен късмет да улови този момент.

Проверка на фактите обаче показва, че изображението е публикувано в 12:27 ч местно време, докато пълното слънчево затъмнение, покриващо 99% от слънчевия диск, можеше да се наблюдава в Торонто в 15:19 ч. Допълнителна проверка на оригиналното изображение показа, че то е качено за първи път от акаунта в Instagram tayrontoo на 1 април.

В публикацията под снимката пише: „Слънчевото затъмнение се появи по-рано от очакваното“. Явно е първоаприлска шега.

Въпреки тези разминавания снимката беше многократно публикувана в социалните мрежи, включително в официалната страница във Фейсбук на канадското посолство във Виетнам. По-късно посолството я изтри.

Нещо старо, представено като ново

Някои потребители в социалните мрежи бяха толкова нетърпеливи да публикуват „извънредни“ новини, че дори не успяха да създадат генерирани от AI изображения. Вместо това те публикуваха стари видеоклипове и снимки на затъмнения.

Един от тези „призраци от миналото“ беше видеото на пълното слънчево затъмнение на плажа в Чили, заснето на 2 юли 2019 г. Априлското затъмнение обаче направи този кратък клип отново вайръл, защото беше представен като актуален.

Друга фалшива снимка на слънчевото затъмнение, очевидно направена от борда на Международната космическа станция (МКС), показваща непропорционално голяма луна, веднага накара интернет потребителите да се усъмнят в автентичността ѝ.

Опасни фалшиви очила

По-опасна от старите и генерирани от AI снимки и видеа беше продажбата на фалшиви очила за наблюдение на затъмнението.

Както е известно, явлението задължително трябва да се наблюдава със специални предпазни средства, а не с просто око, защото ще увреди зрението. Стандартните слънчеви очила не само не вършат работа, но употребата им е опасна в този случай.

Преди събитието от Американското астрономическо дружество (AAS) призова хората да купуват само одобрени и безопасни очила за наблюдение на слънчева светлина.

В публикация на своята уеб страница AAS предупреди хората за рисковете от използването на несертифицирани очила. Такива обаче се продаваха.