Мобилно предупреждение ще предупреждава жителите и гостите на Франция за извънредни събития в страната, пише вестник „Монд”.

Приложението се казва SAIP (абревиатура от френското – система за подаване на тревога и информиране на населението – бел. ред.) и се предлага във версии са Андроид и iOS. Разработката е на френското правителство и информацията, която ще се разпространява ще е напълно официална.

SAIP ще съобщава на потребителите за извънредни събития като терористично нападение, осуетен атентат, голям пожар или друго природно бедствие.

Всеки потребител ще може да въведе и своето местоположение или да приеме опцията за геолокализация. По този начин потребителят ще получава съвети за своята сигурност.

Приложението се появява броени дни преди началото на Евро 2016 в страната. Местните служби за сигурност се опасяват от опити за провокации и атентати, особено в така наречените фен зони.

Междувременно, във вторник Великобритания предупреди гражданите си да внимават на подобни места, тъй като са потенциални цели за терористични нападения. Препоръки към пътуващите даде и българското външно министерство.

И макар че ще помага на хората SAIP има и обратната функция. Приложението ще даде достъп на властите до телефона на всеки, който си го инсталира. SAIP иска достъп до снимките, мултимедийните файлове, списъка с контакти и всякакви други подробности.

Потребителите не бива да забравят, че Франция е в ситуация на извънредно положение от парижките атентати през ноември насам. А това дава допълнителни правомощия на властите.