Остри реакции в Скопие за скандала, който се разрази, след като българският премиер Кирил Петков публикува във "Фейсбук" снимка с Антъни Блинкен, от която обаче е изрязан македонският премиер Димитър Ковачевски.

Стана ясно, че македонският премиер е свален от снимката, след като Димитър Ковачевски публикува снимка с българския премиер и Антъни Блинкен, а няколко часа по-късно Петков публикува същата снимка, на която Ковачевски не присъства. Засега няма реално обяснение за истинските мотиви за смяната на снимката.

Снимките пристигат директно от европейските институции. От пресцентра на МС ще проверят дали има грешка и каква е причината снимката да е изрязана - коментираха от правителствената пресслужбата за bTV.

ВМРО-ДПМНЕ излезе с декларация във връзка с изрязания македонски премиер.

В позицията на ВМРО-ДПМНЕ по темата се казва:

"ВМРО-ДПМНЕ е изключително изненадана от мълчанието на правителството на Република Македония относно хода на министър-председателя на съседна България г-н Кирил Петков, който представи снимката от тристранната среща с държавния секретар на САЩ, в която участва и премиерът Димитър Ковачевски, като двустранна, като грубо премахна образа на македонския премиер от снимката. 

Предвид характера на тази важна среща и за двете страни, както и изявленията на СДСМ за нови ветрове в отношенията със съседна България, подобен ход на премиера Петков по отношение на македонския премиер, не е просто акт на унижение на Димитър Ковачевски, което не е наш проблем, а пряко понижаване на страната ни, за което сме принудени да реагираме. 

Развитието на двустранните отношения с всички съседи, както и развитието на стратегическото партньорство със САЩ, други съюзници и НАТО като цяло е основен приоритет за ВМРО-ДПМНЕ. Затова подобни ходове, както и мълчанието на Ковачевски в този смисъл, смятаме, че не допринасят по никакъв начин за равнопоставен и честен напредък в сътрудничеството между двете съседни държави. 

Новите ветрове на приятелството, които правителството анонсира, издухаха Ковачевски от снимката с Петков." 

Засега македонското правителство, доминирано от Социалдемократическия съюз на Македония с лидер премиерът Димитър Ковачевски, не коментира. 

Северномакедонските медии отбелязват, че Кирил Петков е споделил снимки с повечето европейски лидери, с изключение на македонския си колега.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!