Правителството на Румъния не се отказало от намерението си за промяна в Наказателния кодекс, който да декриминализира част от злоупотребите, извършвани от чиновници. Скандалните текстове изкараха на протест хиляди по улиците на северната ни съседка.

Този път обаче управляващите в Букурещ възнамеряват да направят промените съвместно с Европейската комисия. Намеренията на правителството обяви в специално интервю за bTV външният министър на Румъния Теодор Мелешкану.

„Ще направим предложение за проектозакон, който ще бъде гласуван от парламента, след процедура на обществен дебат с помощта на Европейската комисия и парламента в опит да намерим най-доброто решение”, обясни министърът.

(Брюксел вече ясно заяви, че в сегашния си вид промените в НК са стъпка назад в борбата с корупцията и даже заплаши Румъния с наказателна процедура и спиране на финансирането-б.р.)

Малешкану отбеляза, че единствено парламентът може да свали от власт правителството, въпреки призивите за оставка от улицата.

По-рано днес се оттегли румънският министър на правосъдието Флорин Йордаке. Това е третата оставка в правителството на Сорин Гриндяно след избухването на протестите в страната.

Недоволството срещу управляващите продължава и днес в Букурещ.