Румънското министерство на правосъдието организира публично обсъждане на спорните постановления за помилване на затворници, които предизвикаха вълна от протести. След тях обаче стана ясно, че промяна на курса не се очаква.

Дебатите идват ден след като най-малко 50 хиляди души протестираха в Букурещ, а десетки хиляди в други румънски градове срещу планираните изменения в Наказателния кодекс, които биха затруднили преследването на злоупотреба със служебно положение.

Зад довода на властите, че затворите са препълнени и е нужно някои наказания да отпаднат протестиращите разчитат опит да се промени наказателния кодекс така, че борбата с корупцията и злоупотребата да не се наказват тежко.

След като общо 100 000 румънци скандираха под прозорците на властта, управляващите продължиха да лансират тезата, че заради пренаселените затвори Европа ще наложи солени глоби.

"Ще вземем под внимание направените днес предложения и условията, които не бяха ясни или бяха в разрез с останалите, ще бъдат премахнати. Не казвам какво точно ще махнем и как ще изглежда окончателният текст.", заяви министърът на правосъдието Флорин Йордаке след дебатите, на които имаше и контрапротестиращи.

Президентът Клаус Йоханис още веднъж поиска правителството да оттегли предложените промени. По думите му и германският канцлер Ангела Меркел е изразила загриженост по темата.