Властите на френската столица в понеделник ще отпуснат общо 560 000 на заведенията, които бяха пряко засегнати от терористичните нападения в Париж от 13 ноември, пише в. "Фигаро".

Това означава, че за всяко заведение ще има по 40 000 евро помощ. Властите ще създадат и фонд, в който ще постъпват дарения в помощ на пострадалите търговци.

Предвижда се и осигуряване на юридическа помощ на собствениците, на които предстои да изготвят досиета за представяне пред застрахователни компании.

За собствениците на магазините и заведенията в района на засегнатите от нападенията заведения, които бяха принудени от властите да не работят три дни заради обособен периметър за сигурност, пък ще има известни данъчни облекчения, като например отстъпки при такса смет.

Най-деликатно обаче остава положението с туризма. Заради нападенията синдикатът на парижките хотелиери констатира увеличаване на анулирането на резервации, а оборотът на парижките хотели намаля през тази седмица с 50 процента в сравнение с предходната седмица.

Парижкото кметство обмисля дори кампания, в която известни френски или чуждестранни личности да рекламират Париж като туристическа дестинация, допълва БТА.