Главният прокурор на Мексико обяви за мъртви 43-ма студенти, изчезнали в края на септември. Оказва се, че младежите били отвлечени от корумпирани полицаи и предадени на местна престъпна групировка.

Страната е в шок, а президентът Енрике Пена Нието обеща всички замесени в кръвавото убийство да бъдат наказани.

„Разкритията шокираха цялата страна. Правителството ще направи всичко по силите си, за да разкрие всички виновници. Няма да спрем с намирането на лидерите на този заговор, но ще преследваме всеки замесен”, заяви държавният глава.

Към момента по случая са арестувани 74 души. Младежите пътували с автобус към град Игуала за организиран протест, който да попречи на планирана реч на съпругата на кмета.

Твърди се, че градоначалникът поръчал на група корумпирани полицаи да спрат автобуса. При акцията обаче органите на реда убили шестима младежи, а другите заловили и предали на местен наркокартел. Кметът и съпругата му бяха арестувани в началото на седмицата.

Задържаните членове на наркокартела признали, че са убили студентите и са изгорили телата им. Близките на похитените отказват да повярват на резултатите от разследването.

„Това не са резултати, а догадки. Искаме доказателства, а не думите на прокурора. Когато има конкретни доказателства, тогава ще повярваме и ще оплачем децата си”, казва майката на един от изчезналите.

Аржентински специалисти са започнали ДНК анализи на намерените останки. Мащабното разследване на случая тече под огромен обществен натиск.