Властите на САЩ се отказват от апаратите за командно дишане, предоставени им от Русия в качеството на хуманитарна помощ.

Съединените щати искат да изчакат да се изяснят причините за пожара в болница в Санкт Петербург, който по първоначални данни е предизвикан от възпламеняване на един такъв апарат, пише „Нюзру“, цитирайки местните власти.

Снимка: Reuters

При пожара в болница за лечение на пациенти с COVID-19 в северната столица на Русия загинаха 5 човека, а 150 бяха евакуирани.

Снимка: Reuters

Апаратите „Авента-М“ бяха част от медицинския товар, отпътувал от Русия за САЩ в началото на април. Тогава в щатите Ню Йорк и Ню Джърси имаше недостиг на подобни машини.

Оказва се, че апаратите са били поставени на склад, като резерва, ако потрябват, но не са използвани до момента, затова ще бъдат върнати на агенцията по спешни ситуации, за да се прецени след края на разследването в Русия дали да се използват в бъдеще в Америка.

Получени са около 45 апарата за командно дишане, като от департамента по здравеопазване в Ню Джърси обясниха, че не са ги ползвали основна заради несъвместимостта с електрическата мрежа.

От производителя на апаратите заявиха, цитирани от ТАСС, че те са минали всички необходими тестове за експлоатация. Машините се доставят в болниците в цяла Русия от 2012 г.