Мотриса на влак Те Же Ве с 800 пътници се подпали вчера в Южна Франция и причини сериозни закъснения по линията Париж-Марсилия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Всички пътници от влака, който пътувал от Марсилия за Париж, са евакуирани невредими, заяви представител на националната железопътна компания. Около 16,30 ч. мотрисата започнала да дими, а след това избухнали пламъци близо до Сен-Кентен-Фалавие, департамент Изер.

Огънят тръгнал от един от моторите по технически причини. "Трябваше да спрем електрозахранването и движението на влаковете по линията", поясни говорителят на железниците. След намесата на пожарникарите огънят бързо бил потушен.

Компанията обеща ремонтът да приключи през нощта и движението да се нормализира тази сутрин, когато много французи потеглят на път в сезона на отпуските.

Задействани са били около стотина пожарникари, не толкова за потушаването на пожара, който бил ограничен, колкото за да помагат на около 1500 пътници от спрелия влак и следващите след него, блокирани на полето в 30-градусова жега.

От железопътната компания Ес Ен Се Еф им раздавали вода и закуски, а 800-те пътници от подпаления влак вечерта били извозени с автобуси до гара Сен-Кентен-Фалавие, откъдето да вземат друг влак за Париж.

Полицейската префектура на Париж съобщи, че е задействала план "Пегас" за посрещането на около 5000 пътници, които очкваше да пристигнат на гара Лион след полунощ, за да им осигури такси, тъй като общественият транспорт не работи през нощта.