Владимир Путин обяви четири окупирани украински области за част от Русия. А Володимир Зеленски изненадващо официално подаде документи Украйна да стане член на НАТО по съкратена процедура.

Путин и проруските лидери на окупираните области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон подписаха присъединяването към Русия. Вашингтон и държавите от Европейския съюз няма да признаят анексията. Евролидерите обвиниха Москва, че "поставя световната сигурност в опасност".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че Киев е готов да преговоря, но с друг президент на Русия.

В половинчасова реч с различни исторически препратки Владимир Путин "обоснова" анексирането, като го нарече "възстановяване на историческото единство".

„Хората, които живеят в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област стават наши граждани. Завинаги“, заяви Владимир Путин - президент на Русия.

Путин осъди либералните ценности и постави под въпрос основни принципи на международното право.

„Ще защитаваме нашата земя с всички налични сили и средства и ще направим всичко, за да гарантираме безопасен живот на нашите хора. В това е великата освободителна мисия на нашия народ“, каза руският президент в речта си.  

Договорите за присъединяване подписаха лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, както и проруските управители на Херсонска и на Запорожка област.

По-рано през нощта със специален декрет руският президент призна за независими Запорожка и Херсонска област. Актът е необходим, за да може Кремъл да извърши присъединяването. Три дни преди началото на войната същото направи със самообявилите се Луганска и Донецка народни републики.

Руските части не контролират изцяло териториите на четирите области в Украйна. Говорителят на Кремъл не се ангажира да определи какви са новите граници, но беше категоричен.

Как Русия ще разглежда потенциални атаки от Украйна срещу четирите региона - като актове на агресия срещу Русия и със съответен отговор, или като нещо друго?

Няма да е нищо друго, заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

В руската Дума вече е внесено официалното искане за присъединяването на четирите региона, в които се проведоха незаконните референдуми.

Последният развой на руската агресия и световните реакции коментира  военният експерт Калин Димитров - вижте какво каза във видеото.