Руският президент Владимир Путин все още не си е поставил първата одобрена ваксина за COVID-19 – руската „Спутник V“, пише Си Ен Ен.

От Кремъл коментираха, че президентът няма как да си постави медикамент, който все още не е преминал през последните етапи на клинични тествания. Но пък това не е попречило на дъщерята на Путин да бъде ваксинирана, коментират западни наблюдатели.

Според Дмитрий Песков масовата ваксинация на територията на Русия все още не е започнала.

„Разбира се държавният глава няма как да стане доброволец за ваксина. Това е невъзможно“, допълва още говорителят на Кремъл.

Коментарите от Русия идват в деня, в който институтът „Гамалея“ публикува нова информация за ефективността на „Спутник V“. Здравните експерти рекламират ваксината като ефективна, евтина и лесна за транспортиране. Според данните до момента тя предизвиква имунен отговор в 91,4% от случаите.

От „Гамалея“ коментират още, че до момента сред доброволците има 39 потвърдени случая на COVID-19 – 31 при контролната група, които са получили плацебо инжекция и осем при тези с ваксината. В проучването са участвали общо 18 794 доброволци.

От института твърдят още, че тяхната ваксина ще струва по-малко от 10 долара на международния пазар и се съхранява при температура от 2 до 8 градуса по Целзий.

Въпреки това остава неясно защо руският президент Владимир Путин все още не си е поставил ваксината, но е тя е била сложена на дъщеря му.