Руският президент Владимир Путин уверил американския си колега на Доналд Тръмп, че не се е намесвал на изборите в САЩ.

Това каза Тръмп, след като проведе неофициален разговори с руския си колега в рамките на срещата на високо равнище на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Дананг, Виетнам.

„Той (Путин) заяви, че не се е намесвал”, обяви американският президент на борда на президентския самолет пред репортери.

Доналд Тръмп уточни, че руският президент отрича твърденията за намеса „всеки път”, когато двамата се срещнат, добавяйки, че неговият колега изглежда „много обиден” от постоянните обвинения.

Снимка: EPA/Reuters

Самият Путин каза днес, че всички тези обвинения са „фантазии” и са мотивирани от американската вътрешна политика.

„Всичко за така нареченото руско досие в САЩ е проява на продължаващата вътрешна политическа борба”, заяви руският лидер.

Връзката на Тръмп с Москва рамкира първата година от президентството му, като ключови негови помощници бяха заподозрени в предполагаемо сътрудничество с Кремъл.

Снимка: EPA/Reuters

ФБР разследва твърденията за предполагаемите опити на руското правителство да повлияе на президентските избори през 2016 г. Паралелни производства по този въпрос се извършват от специален комитет на Сената и на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

В средата на май американското министерство на правосъдието обяви назначаването на специалния прокурор и бивш директор на ФБР Робърт Мюлер в разследване на твърдяната за руската намеса. Това решение бе подкрепено от много републиканци и демократи в Конгреса на САЩ.