Руският президент Владимир Путин ще направи нова обиколка в рамките на Азия. От Кремъл обявиха, че първото посещение ще бъде в Северна Корея, предаде Ройтерс.

То ще бъде на 18 и 19 юни. Това ще е първото посещение на Путин от юли 2000 година.

„По покана на председателя на държавните въпроси на КНДР Ким Чен Ун Владимир Путин ще направи приятелско държавно посещение в Корейската народнодемократична република на 18-19 юни“, съобщиха от Кремъл.

САЩ упрекнаха Ханой заради предстоящото посещение на Путин във Виетнам. То ще бъде на 19 и 20 юни. Новината за визитата идва след отказа на Виетнам да участва в конференцията за мир, която се проведе в Швейцария.

Съединените щати, които подобриха отношенията си с Ханой миналата година и са най-големият търговски партньор на Виетнам, реагираха остро.

„Никоя държава не трябва да дава на Путин платформа за насърчаване на неговата агресивна война и по друг начин да му позволява да нормализира зверствата си“, каза говорител на посолството на САЩ в Ханой пред Ройтерс, запитан за въздействието на посещението върху връзките със Съединените щати.

„Ако той може да пътува свободно, това може да пренебрегне крещящите нарушения на международното право от страна на Русия“, добави говорителят.

Съдът в Хага издаде заповед за ареста на Владимир Путин през март 2023 година по обвинение във военни престъпления. Виетнам, Русия и САЩ не са членове на съда.