Руският президент Владимир Путин подписа закона за ратификация на договора с Дамаск за разполагане на руска военновъздушна база в Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Законът бе приет от Държавната дума на 7 октомври и одобрен от Съвета на федерацията на 12 октомври. Споразумението за базиране на руски бойни самолети на сирийска територия бе подписано на 26 август в Дамаск. То е безсрочно и влезе в сила от момента на сключването, припомня ТАСС.

Авиационната група от Въздушнокосмическите сили на Русия е дислоцирана на летището в Хмеймим, провинция Латакия, което, заедно с околната инфраструктура и територия, е предоставено на руската страна за ползване безвъзмездно.

Съгласно споразумението оръжията, мунициите, оборудването и материалите се внасят в Сирия без данъци и мита.

Руските военни имат правото да прекосяват границата на Сирия без граничен и митнически контрол.

Военнослужещите от авиационната група и членовете на техните семейства се ползват с дипломатически имунитет и привилегии съгласно Виенската конвенция от 1961 г.

Освен това групата се ползва с пълен имунитет от гражданска и административна отговорност под юрисдикцията на Сирия, а нейното имущество, архив, документи и транспортни средства ще имат имунитет срещу оглед, обиск, реквизиция, арест и други принудителни мерки.

Преди дни зам.-министърът на отбраната на Руската федерация Николай Панков съобщи, че Русия планира да разположи своя постоянна военноморска база в сирийския град Тартус, където сега има пункт за материално-техническо снабдяване на руски кораби.