Главната прокуратура на Финландия е започнала проверка по информацията, че президентът на Русия Владимир Путин е бил включен в секретен списък на финландското вътрешно министерство на „най-издирваните престъпници”, заради „връзките му” с мото-клуб „Нощни вълци”, съобщават руските медии.

Финландската телевизионна компания YLE цитира изявление на заместник главния прокурор на страната Йорми Калске, според когото все още няма да бъде образувано наказателно производство.

Телевизионният канал допълва, че според официални източници името на Владимир Путин е било включено в списъка преди две седмици.

Говорителят на Националната полиция на Финландия Робин Лардо по-рано е заявил пред АП, че включването на Владимир Путин в списъка на най-издирваните престъпници в страната е станало погрешка, която вече е била поправена.

Министърът на вътрешните работи на страната, Пайви Рясанен е оценил ситуацията като случаен „инцидент, който няма да навреди на двустранните отношения” на двете страни.

Агенцията уточнява, че според официалната информация руският президент е бил включен в списъка заради предполагаемите му връзки с руската банда мотористи „Нощните вълци”, уточнявайки, че Владимир Путин не е бил издирван за престъпления на територията на Финландия.

Говорителят на президентът на Русия Дмитрий Песков е заявил днес, че Владимир Путин се е отнесъл "иронично" към включването на името в списъка.

Според него информацията е била констатирана и коригирана от финландска страна и "няма причини за безпокойство".