Руският президент Владимир Путин прие саудитския държавен глава крал Салман в тържествената зала на Кремъл.

Петролните пазари и войната в Сирия са били основни теми на разговора между двамата държавници. В Сирия двете държави заемат различни позиции.

Снимка: Reuters

Русия поддържа режима на Башар ал Асад, а Саудитска Арабия подкрепя бунтовниците.

Въпреки различията си, двете страни постигнаха съгласие за продажба на руски зенитни комплекси Ес-400 за саудитската армия.

Саудитският крал Салман и руският президент Владимир Путин обсъдиха ситуацията в Близкия изток и Северна Африка и подчертаха необходимостта от борба с тероризма, предаде Ройтерс, цитирайки руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров заяви на съвместна пресконференция със саудитския си колега Адел ал Джубейр, че двамата държавни глави са наблегнали на необходимостта от намирането на мирно решение на конфликтите в региона.

Саудитският крал е оценил позитивно мирния процес от Астана, целящ решаване на конфликта в Сирия, заяви Лавров. Той добави, че Москва подкрепя предприетите от Рияд стъпки за обединяване на сирийската опозиция, за да може тя да участва в мирните преговори.

Снимка: Reuters

Ал Джубейр добави, че двете страни си сътрудничат за обединяването на сирийската опозиция и подчерта, че Русия и Саудитска Арабия са единодушни, че териториалната цялост и държавните институции на Сирия трябва да бъдат запазени.

Саудитският външен министър заяви, че Москва и Рияд вярват в принципа на ненамеса във вътрешните работи на други страни и в принципа на запазване на териториалната цялост на страните.

Русия и Саудитска Арабия се договориха и за сътрудничество в областта на ядрената енергетика и при усвояването на Космоса, добави Лавров, цитиран от ТАСС. Освен това страните ще си сътрудничат за аграрната промишленост и за инфраструктурни проекти, заяви той.

Това е първо официално посещение на саудитски държавен глава в Русия.