Русия не иска да се конфронтира със Запада, готова е на сътрудничество с новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, а руснаците трябва да останат сплотени в трудни времена. Това са част от основните послания в годишната реч за състоянието на нацията на руския президент Владимир Путин.

В 69-минутното си слово руският държавен глава изложи основните проблеми в страната и външнополитическите ѝ приоритети през следващата година.

Путин подаде ръка към Запада.

„Не искаме противопоставяне с никого. То не ни е нужно, нито на нас, нито на нашите партньори, нито на световната общност. Противно на някои наши чужди колеги, които виждат в Русия противник, ние не търсим и никога не сме търсили врагове. Имаме нужда от приятели. Но няма да допуснем пренебрегване на нашите интереси”,  заяви той пред повече от хиляда депутати, сенатори, министри и гости, които посрещнаха президента на крака в най-пищната зала на Кремъл – „Св. Георги”.

Като важни стратегически партньори руският президент спомена Китай, Индия и Япония, но подчерта и бъдещата си работа с Тръмп, особено в борбата с международния тероризъм.

„Готови сме за сътрудничество и с новата американска администрация. Важно е да нормализираме отношенията си и да ги развиваме на равноправни и взаимноизгодни основи. Сътрудничеството между Русия и САЩ за решаване на глобалните и регионални проблеми е в интерес на целия свят”, посочи руският президент.

Във вътрешнополитически план Путин подчерта лек ръст на икономиката, но призова руснаците да останат единни в трудните времена. През последните две години руската икономика е в застой заради ниските цени на петрола и наложените санкции заради украинската криза.

„Основната причина за нашия бавен икономически ръст се корени най-вече в наши вътрешни проблеми. На първо място това е дефицитът на инвестиционни ресурси, модерни технологии, професионални кадри, недостатъчно развитие на конкуренцията (…) Ако си спомняте инфлацията през 2015 беше 12,9 %. Надявам се тази година да се понижи под 6%, да бъде някъде около 5,8”, каза руският държавен глава.

Путин обеща през следващите две години да бъдат ремонтирани половината пътища в страната.

Изрично отбеляза също и предстоящата 100-годишнина от Октомврийската революция.