Експлозиите в Брюксел – на едно от летищата в града, и в меторстанция в града, очевидно са организиран атентат, обяви той. Това обяви във включване по телефона за „Преди обед” арабистът Владимир Чуков.

Той припомни, че преди дни е представил в предаването „Тази сутрин” кадри как бежанци в Белгия пеят химна на ИДИЛ. Според арабиста няма как белгийските власти да не знаят, че има клетка на „Ислямска държава” в Брюксел.

Когато се бръкне в детайлите, ще излязат много нелицеприятни неща, смята Чуков за терористичния атентат в Брюксел.

Д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания, смята, че атентатът показва недостатъчни мерки за сигурност. Той обяви още, че се намираме в омагьосан кръг – атентатите, засилващи се антимигрантски настроения, хиляди блокирани на границата бежанци.

От 2-3 години предупреждавам за опасност от атентати, не могат да се вземат повече мерки, трябва профилактика, коментира експертът по антитероризъм полк. Иван Бояджиев.

Терористите не се превъзпитават, те се унищожават – във всеки смисъл на думата, уточни експертът.

Председателката на българския парламент Цецка Цачева в момента е в Брюксел. Тя е чула и видяла полицейски коли и линейки от прозореца на хотела си. Тя поддържа връзка с посланика ни в Белгия, не е получила извънредни инструкции.

Надявам се, че случващото се ще катализира борбата с тероризма, обяви евродепутатът Андрей Новков.

Евродепутатът Емил Радев каза, че вратите на Европейския парламент са затворени и не се допуска никой, но хората вътре могат да излязат, ако желаят. Радев е в сградата на парламента. Той прогнозира, че градът ще бъде блокиран за дълго време заради атентатите.