Сладкиши за един по-добър свят. Наша сънародничка, която живее в Обединеното кралство, прави торти, а парите от тях дарява за благотворителност. Вече 11 години Милена Божкова живее в чужбина.

По професия тя е веган готвач, но в свободното си време прави сладкиши, които продава, а с парите помага на хора в нужда.

„Каузите могат да бъдат от това да подкрепяме хора със здравословни проблеми, или хора, които имат нужда от психиатър, или може би семейство, което няма възможност да си поръча хубава торта за децата”, казва Милена.

 

Първата благотворителна продажба на сладкиши е в подкрепа на хранителната банка в съседния град, където Милена ходи да помага.  

„Събрахме около 800 паунда за три часа, аз направих всичките торти”, каза тя.

Освен готвач, Милена е доброволец. Била е два пъти във Филипините. Първият път пропътувала 11 хиляди километра дотам, за да се грижи за болни деца.

„Преди да замина за Филипините, опитах се да събера някакви средства тук в Ирландия, за да можем да помогнем на повече деца там. Мисля, че бяха около 2000 паунда. Там бяха около 25 дечица. Всички тези деца бяха събирани от всяка една част на Филипините и всяко едно дете имаше някакво заболяване, беше много болно или умиращо.

Втората година отидох на Филипините за доста по-голям период – между 4 и 5 месеца.

Отидох съвсем сама, организирахме, всяка неделя ходехме и готвехме за хората в една от най-бедните части на Манила – казва се Тондо.

Милена финансира доброволчеството си сама, сега събира пари за следващата си мисия.

„За мен това е почивката. Аз вместо да давам някакви пари за почивка, аз давам моите средства, за да отида и да помогна някъде”, обясни Милена.

– Това ли ви дава смисъл?
– Да, определено, защото не е важно само да съществуваме. Трябва да има нещо, животът ти трябва да е осмислен с нещо.

Цялата история на Милена гледайте в предаването „Тази събота” по bTV.