Турският вестник „Хабертюрк“ разпространи видео и стопкадри от охранителните камери на летище „Ататаюрк“ в Истанбул, на които се виждат предполагаемите атентатори преди нападението.

Камерите са заснели единия нападател да тича из терминала с оръжие в ръка, докато ужасени пътници се опитват да избягат.

Снимка: Reuters

Други кадри показват тримата да се придвижват във и извън сградата – заедно и по отделно, както и таксито, с което са пристигнали.

Атентаторите стреляха пред терминала, а след това се самовзривиха в сградата на 28 юни, отнемайки живота на над 40 души.

Макар все още да няма официално изявление на турските властите по въпроса за гражданството на атентаторите, се смята, че те са били чужденци.

Междувременно турските властите огласиха нови факти от разследването на атаките.

Вече е ясно, че терористите не са успели да преминат през полицейския контрол, затова са са се върнали обратно, извадили са оръжие от куфарите си и тогава са открили огън по пункта за проверки.

Първият се е взривил на приземния етаж, а вторият се качил на първия и малко по-късно задействал експлозивите по себе си.

Третият излязъл на паркинга и когато хората започнали да тичат в паника навън, се взривил, отнемайки живота на най-много хора.

Турската полиция задържа 13 души, включително трима чужди граждани, при серия арести на различни адреси в Истанбул.

Снимка: Reuters