НАТО обяви, че изпраща подкрепления за отбраната в Източна Европа. От щабквартирата в Брюксел потвърдиха, че в България ще бъдат разположени военни кораби и изтребители от Испания и Нидерландия.

Испанският контингент ще изпрати изтребители „Юрофайтър Тайфун“, а Нидерландия – два F-35,  като този, които се очакват през април. Това са едни от най-новите многоцелеви стелт-изтребители пето поколение.

Заедно с българските, те ще изпълняват задачи по охрана на българското небе по време на съвместни учения по Air Policing.

Испания вече изпрати фрегата „Блас де Лесо“, която напусна военноморската база във Ферол в събота. Очаква се да бъде разположена във водите на Черно море.

Франция изпраща свои военни в Румъния, а Дания ще разположи фрегата в Балтийско море и 4 изтребителя F-16 в Литва. На този фон в Средиземно море днес започва мащабно НАТОвско учение с американския ядрен самолетоносач „Хари Труман“. Маневрите са заложени още през 2020 г. и не са планирани като отговор на руските действия към Украйна, уточниха от Пентагона.

Кремъл обвини Вашингтон и съюзниците за подклаждане на напрежението, заради разполагането на допълнителни НАТОвски сили на Изток. Русия също започва военноморски маневри в Балтийско море. 20 военни кораба ще изпълняват учения, свързани с морска и противовъздушна отбрана.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!