Висшият административен съд на Белгия - Държавният съвет, спря затварянето на концертни зали, кина и други места за развлечение, съобщава „Ройтерс“.

Тази мярка беше обявена миналата седмица от министър-председателя Александър Де Кро, за да се спре разпространението на новия вариант на коронавируса - „Омикрон“. Театрите обаче оспориха ограниченията в съда, а в Брюксел се проведоха протести срещу затварянето на салоните и кината.

Властите не са доказали "по какъв начин, че местата за развлечения са особено опасни за здравето на хората... в смисъл, че биха разпространили коронавирус до степен, необходима за разпореждане на тяхното затваряне", се казва в мотивите на магистратите. Според тях мярката е „непропорционална“.

„Ройтерс“ отбелязва, че решението на съда не е финално. Не е ясно и какво обхваща и понятието културна институция в решението на съдиите относно ограниченията, но в нея със сигурност не се включват клубовете и боулинг залите, пише агенцията.

Белгия отбеляза спад на случаите на коронавирус след пик в края на ноември, но в последно време случаите на „Омикрон“ нарастват бързо и в момента те обхващат над половината от новорегистрираните заразени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!