Десетки хиляди поддръжници на правителството излязоха днес в няколко града в Иран, за да покажат, че са верни на върхушката от духовници и да обвинят заклетия враг САЩ в разпалване на най-големите антиправителствени протести от близо десетилетие, съобщи Ройтерс.

Иранският духовник Ахмад Хатами призова в днешната петъчна молитва в джамията „Имам Хомейни” в Техеран вярващите да се отнасят към протестиращите срещу правителството и религиозния елит в Иран като към врагове на исляма.

Снимка: EPA

Хатами призова и правителството „да обръща повече внимание на икономическите проблеми на народа”.

В продължаващите повече от седмица антиправителствени протести загинаха 22 души и над 1000 бяха арестувани по официални данни. Те избухнаха на 28 декември в свещения шиитски град Машхад, след като правителството обяви планове за вдигане на цените на горивото и спиране на ежемесечното раздаване на помощи на иранците с ниски доходи.

Вълненията се разпространиха в общо над 80 населени места и общо над 42 000 души взеха участие в протестите.

Снимка: EPA

В опит да смекчи напрежението, правителството се отказа от плановете си за вдигане на цените на горивата и за орязване на социалните плащания.

Министърът на труда, социалното обезпечаване и по въпросите на кооперативите Али Рабией заяви, че правителството планира да създаде над 900 000 работни места до март 2019 г.

Снимка: EPA

Ирански официални лица казаха, че протестите са подстрекавани от чужбина. „Вечните другарчета #КСА (Саудитска Арабия) и #ИДИЛ – следвайки водачеството на Тръмп – подкрепят насилието, смъртта и разрухата в Иран. Защо ли не сме изненадани?”, написа днес в „Туитър” иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Участниците в днешните проправителствени демонстрации скандираха „Смърт за Америка”, „Смърт за Израел” и носеха плакати на върховния лидер аятолах Али Хаменей и ирански знамена.