Елена Григориева, една от най-видните антивоенни и ЛГБТ активистки в Русия, беше намерена мъртва. По тялото на 41-годишната жена е имало множество прободни рани. Тя е била намерена в храсти близо до дома ѝ в Санкт Петербург, пише Би Би Си

Григориева често получавала смъртни заплахи заради кампаниите, които водела в защита на човешките права в Русия. По думите на друг активист – Динар Идрисов, Елена е била обект на насилие многократно. Подавала е жалби до полицията.

Според руския уебсайт „Фонтака” има задържан във връзка с убийството. От полицията не потвърждават информацията относно смъртните заплахи по адрес на жертвата.

Освен, че се бори за правата на ЛГБТ обществото, активистката участваше в движения срещу руското анексиране на полуостров Крим и малтретиране на затворници.

През януари миналата година близо до дома си в Петербург при съмнителни обстоятелства беше открито тялото на Константин Синицин, който често опонираше на Кремъл. По информация на полицията, 53-годишният мъж е бил ограбен и убит.

През 2013 г. Русия прокара закон, който забранява разпространението на т.н гей пропаганда. Според правозащитниците разпоредбите са пряко насочени срещу всеки, който се противопоставя на репресиите срещу хора с нетрадиционна сексуалност.