Ветровете от България носели в Турция не само студено време, но и семена канабис, които след това израствали в пограничните райони на Одрин и Къркларели. Това твърди специалист от турското министерство на вътрешните работи, цитиран от турски медии.

Йомер Улу, ръководител на отдела за събиране на разузнавателни данни и действия за борба с контрабандата, заяви, че не местните хора в района засяват канабиса.

„Семената на индийския коноп идват с вятъра от България и израстват по границата, а нашите граждани, като подават сигнал, допринасят за унищожаването му. През 2016 г. унищожихме 82 млн. насаждения канабис“, каза Улу, цитиран от електронното издание „Актиф хабер“.

Експертът посочи наркотиците като най-голямата заплаха, насочена срещу Турция, през последните години. По думите му тази заплаха идва от различни страни в зависимост от вида на наркотиците. Така например, опиумът и хероинът в Турция идват от Афганистан, екстазито – от Белгия и Холандия, каптагонът – от Полша, Белгия и Холандия, метамфетамините – от Чехия, Словакия, Полша и Иран, синтетичните наркотици – от Китай и страните от ЕС, а хашишът – от Мароко и Ливан.

Използвани са материали на БТА