Името на сержант Джон Хартли Робъртсън е гравирано заедно с тези на още 60 000 загинали американски войници в мемориалния комплекс за Виетнам в американската столица Вашингтон – без съмнение нееднократно посещаван от съпругата му и двете и им деца, пише британското издание "Дейли Мейл".

Но какво, ако Робъртсън – за когото се твърди, че е загинал по време на секретна мисия над Лаос през 1968 г. – е още жив и здрав?

Този изненадващ въпрос се задава в нов документален филм, който твърди, че е открил следите на бившата „Зелена барета” до южно-централен Виетнам – където 76-годишният мъж е неспособен да си спомни рождения си ден, имената на децата си или как да говори английски.

Създателите на филма „Непотърсен” ('Unclaimed') твърдят, че мъжът може с лекота да е изчезналият военнопленник, но според тях, ако неговите бивши съратници чуят историята му „ще загубят умовете си”.

„Сержант Робъртсън” разказва пред режисьора, носител на „Грами” Майкъл Йоргенсен, че горящият му хеликоптер се е разбил на земята, преди да бъде пленен и затворен в бамбукова клетка от северно-виетнамски войници. Той твърди, че е бил измъчван и обвинен, че е агент на ЦРУ.

Заради напредналата му възраст обстоятелствата около освобождаването му са малко неясни, но в крайна сметка той е бил оставен на грижите на виетнамска медицинска сестра, за която се жени по-късно.

Основен двигател зад усилията на екипа, който е снимал „Непотърсен” е друг ветеран от войната във Виетнам Тим Фонс, който се опитва от 2008 г. насам да докаже, че мъжът в джунглите е именно Джон Хартли Робъртсън.

Екипът зад проекта е събрал множество интересна документация, която буди въпроса защо американската администрация не е успяла да локализира и установи самоличността му досега, при положение че мъжът сам се свързвал на два пъти с посолството на САЩ в Ханой.