Правителството на Венецуела спря излъчването на Си Ен Ен на испански език след критичен материал на американската новинарска телевизия, предаде АП.

Националната комисия по телекомуникациите съобщи, че налага тази „административна“ санкция заради репортажи, които нарече „пряка агресия“ и „пропагандна война“ срещу Венецуела.

Комисията не уточни кои репортажи са причина за спирането на сигнала на Си Ен Ен. По-рано вчера обаче правителствени представители дадоха пресконференция, на която опровергаха съобщението на новинарския канал от 6 февруари, че венецуелски служители са продавали фалшиви паспорти и визи в посолството на Венецуела в Ирак на граждани на близкоизточни страни, включително на членове на терористични групи, добавя АП. (Вж. репортажа)

Преди спирането на Си Ен Ен венецуелската външна министърка Делси Родригес каза, че социалистическото правителство на президента Николас Мадуро е поискало да бъдат предприети мерки срещу Си Ен Ен на испански заради вредата, която телевизията нанася на Венецуела. Родригес отправи критики конкретно срещу репортажа за фалшивите паспорти, посочва АП.

В седмичното си обръщение в неделя президентът Николас Мадуро също отправи нападки срещу Си Ен Ен и заяви: „Искам Си Ен Ен да се махне от Венецуела, вън!“, отбелязва АФП.

Си Ен Ен заяви в декларация, че потвърждава съдържанието на репортажа за фалшивите паспорти и че спирането на сигнала ѝ пресича достъпа на венецуелците до новини и информация. „В Си Ен Ен на испански ние вярваме в жизненоважната роля на свободата на печата в демократичното общество“, се казва в декларацията, цитирана от АП.

Си Ен Ен на испански е основна информационна телевизия в Латинска Америка, отбелязва АФП.