Венеция успя да спре първия за сезона прилив за първи път от 1200 години насам, пишат световните медии. На 3 октомври прогнозата беше за acqua alta – „висока вода“ от 135 см. Обичайната гледка за целия свят е половината град под вода, но този път това не се случи.

На 3 октомври Венеция за първи път използва бариерите за прилив, които години наред бяха обекти на критика, забавяне и обвинения в корупция. Властите бяха скептично настроени дали бариерите ще сработят, тъй като при предишни тествания не всички 78 успяваха да се вдигнат.

По време на прилива площадът пред базиликата на Св. Марк остана отворен. Според изчисленията на властите ако не бяха бариерите, водата там е щяла да бъде до коленете на хората.

Бариерната  се състои от 78 „порти“, които са инсталирани в началото на венецианската лагуна. Когато предстои прилив, те се издигат, за да образуват нещо като язовирна стена.

Снимка: Reuters

„Високата вода“ във Венеция е ежегоден феномен, който се случва между октомври и март и продължава няколко часа. Обикновено той засяга две от най-ниските точки в града – районът около Сан Марко и около моста Риалто.

През последните години високите приливи във Венеция зачестиха заради глобалното затопляне. На 12 ноември миналата година градът беше залят от 187 см вода, като 90% от Венеция беше наводнена.

Бариерите бяха вдигнати напълно до 10 ч. сутринта и, макар водата да се повиши с общо 132 см, в лагуната тя остана 70 см.

Снимка: Reuters

„Това е исторически ден за Венеция. Години наред гледаме с отчаяние как водата разрушава прекрасния ни град, но показахме, че системата наистина работи“, заяви кмета на италианския град Луиджи Брунаро.

След феноменалния успех работата по „Моисей“ продължава. Проектът предвижда тротоарите в най-ниските части на града да се вдигнат до 110 см, както и да бъдат изградени трайни предпазни стени близо до бариерите в лагуната. Очаква се системата да бъде напълно завършена през декември 2021 г.

Снимка: Reuters

Дотогава бариерите ще бъдат вдигани всеки път при прогноза за прилив от 130 см, което означава, че Венеция повече няма да види наводнение като това през 2019 г.