Великобритания засилва граничния контрол, за да блокира проникването на нови щамове на коронавируса, обяви премиерът Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Мярката влиза в сила в 4,00 ч. по Гринуич в понеделник и след това от всички пристигащи ще се изисква да представят негативен тест, но въпреки това ще бъдат поставяни незабавно под изолация.

Според премиера Борис Джонсън мярката ще продължи поне до 15 февруари. "Именно заради надеждата, която залагаме на ваксината и заради риска от нови щамове, които може да дойдат от чужбина, трябва да предприемем допълнителни мерки", заяви Джонсън. 

Лондон вече престана да приема хора, пристигащи от Южна Америка, Португалия и още няколко държави заради опасения от новия щам, открит в Бразилия.

Обединено кралство вече се сблъска с последиците от мутациите на коронавируса. Щам, открит първо в Англия, се оказа с по-висока степен на заразност.

Във Великобритания вчера са били регистрирани 55 761 нови случая на коронавирус, повече от установените 48 682 предния ден.

От 8 януари броят на новозаразените за денонощие е започнал да спада, но от 12 януари постоянно расте. В сряда бе съобщено за рекордните 1564 смъртни случая, свързани с Ковид-19, за денонощие.