Великобритания става първата западна страна, одобрила ваксина срещу COVID-19. Очаква се първите инжекции ще бъдат поставени на 7 декември. 

67 милиона британци ще бъдат ваксинирани с 350 милиона дози ваксини от 7 различни производители.

Eдно от местата, определени за това е конгресен център, който е превърнат в полева болница с 4000 места при първата вълна на пандемията. Други такива места ще бъдат стадионите, например. 

Първите ваксини ще бъдат поставени на медиците на първа линия в болниците и на хората на домовете за възрастни. 

Хиляди медицински сестри и доброволци са поканени да преминат от днес обучение, за да могат да поставят ваксината. Сред тях е и Диана Митева - Стойчева, анестезиологична сестра в болницата „Сейнт Джордж“ в Лондон. Очаква се до дни да станат ясни още детайли по правителствения план, обясни тя.

След болниците, планът на правителството предвижда ваксини да могат да бъдат поставяни в близо 1000 общински центрове и до 50 мащабни съоръжения, включително стадиони и конгресни центрове.

Програмата за ваксинация е най-мащабната операция на властите от десетилетия. За изпълнението и беше назначен специален министър на ваксините. Надим Захауи, който до момента беше младши министър за бизнеса, известен е именно с такъв опит и с това, че е милиардер. 

А броени часове преди края на на 28 дневните ограничителни мерки във Великобритания, беше беше публикувана статистика, че те са дали резултат и броят на новите случаи от COVID -19 е намалял с една трета.