Главното разузнавателно управление на Русия е планирало кибератака срещу олимпийските игри, които трябваше да се проведат в Токио през лятото, с цел да саботира най-престижното спортно събитие. Това заявява Националният център за киберсигурност във Великобритания след съвместна операция с разузнавателните служби на САЩ, пише „Гардиън“.

Действията на руското киберразузнаване са обхващали организаторите, логистичните услуги и спонсори на игрите, преди да бъдат отложени заради пандемията от коронавирус, според британското издание.

Множество предишни кибератаки, приписвани на Русия, са били срещу политически опоненти на институциите в Москва, но част от кибердействията са били насочени и срещу агенции, разследващи скандалите с допинг пробите на руските спортисти.

Доказателствата на службите на Великобритания са първите индикации, че Русия е била готова да се намеси в престижното спортно събитие. Предполагаемата причина за атаката е, че всички техни състезатели бяха дисквалифицирани от световните спортни събития през 2019 г. от Световната антидопингова агенция заради открити нарушения и манипулиране на лабораторни резултати от държавната антидопингова агенция.

Според комитета от организаторите на игрите в Токио, не е наблюдавана значима намеса от кибератаки. „Япония е готова да направи всичко възможно, за да е сигурна, че отложените олимпийски игри ще се проведат без намесата на кибератаки“. Това заяви от своя страна главният секретар на кабинета в Япония Кацунобу Като.

През 2018 г. Великобритания беше и първата държава, която потвърди детайли около предишни опити на Русия да саботира зимните олимпийски и параолимпийски игри в Южна Кореа. Тогава те заявиха, че са 95% сигурни, че ГРУ се меси в организацията на форума.