Великобритания ще посрещне брекзит като Нова година – с празник на площада.

Поддръжниците на излизането от Европейския съюз ще празнуват с голямо парти на площада пред парламента, където са статуите на 12 държавници и известни личности. Евроразводът ще се случи под погледите на Уинстън Чърчил, Нелсън Мандела, Ейбрахам Линкълн.

Празненството започва в 9 вечерта местно време и ще продължи до 23:15 ч. Обединеното кралство ще напусне ЕС в 23 ч., след 47 години членство.

Избирателите подкрепиха Брекзит с 52% срещу 48% на референдума през юни 2016 г.

Снимка: EPA

Ветеранът в кампанията за напускане Найджъл Фараж планира да е домакин на партито. Той заяви, че това е "голям момент в историята на тази нация, който трябва да се отпразнува".

Правителството също иска да отбележи историческото излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Снимка: EPA

Специални ефекти

Часовник, отброяващ до момента, в който Великобритания ще напусне ЕС, ще бъде проектиран на Даунинг Стрийт като част от правителствените планове за отбелязване на Деня на брекзит.

Часовникът ще брои до 23 ч., а премиерът Борис Джонсън ще има "специално" обръщение към нацията. В обращение ще влезе специална монета от 50 пенса, посветена на брекзит.

Даунинг Стрийт заяви, че премиерът ще председателства заседание на кабинета в северната част на Англия през деня, за да обсъди "просперитета и възможностите". След това ще поздрави нацията.

Очаква се Джонсън да бъде един от първите, получили една от новоотсечените монети от 50 пенса, които ще носят мотото "мир, просперитет и приятелство с всички нации".

Сградите около Уайтхол ще бъдат осветени, за да отбележат брекзит. Правителството съобщи, че в отговор на публичните призиви националното знаме на Обединеното кралство Юниън Джак ще се вее от всички пилони на площада на Парламента.

Правителството казва, че ще използва "важния момент в историята", за да "излекува разделенията, да обедини отново общностите, за да очакват с нетърпение страната, която ще бъде изградена през следващото десетилетие".

Други обаче предупреждават, че прекалено "триумфалните" празненства може да имат обратен ефект след години противоречия по въпроса.

Заедно или разделени

Празненствата за деня на брекзит може да разделят Великобритания за пореден път – подобаващ край на повече от три години гневни дебати дали да напуснат най-големия търговски блок в света.

Докато привържениците на напускането на Европейския съюз ще празнуват с партита, в домовете на проевропейците няма да има радост.

Шествия и бдения срещу брекзит са планирани в Лондон през целия ден. Целта е "не да протестираме, а мирно да кажем довиждане на стар приятел", обясниха демонстранти. По време на празненствата обаче те не планират протести, за да не образуват допълнителни тълпи към привържениците на брекзит. Един от най-активните демонстранти Питър Кук, който за пореден път ще премине през централен Лондон с камиона си "Чудовището" с чучела на стратезите на брекзит, обясни за bTV, че в точния момент на евроразвода ще е „в леглото си, отдавна заспал“.

Европа vs Великобритания

Британското правителство въвежда най-голямото преустройване на своя граничен контрол от десетилетия, като приключва приоритета, даден на мигрантите от ЕС пред тези от други страни.
 
Съгласно споразумението за развод, постигнато между Великобритания и другите 27 държави-членки на ЕС миналата година, гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, трябва до юни 2021 г. да кандидатстват за постоянно пребиваване.

Агенция "Ройтерс" съобщи през ноември, че Великобритания заплашва да депортира граждани на ЕС, ако не успеят да кандидатстват навреме и ще има снизходителност само при изключителни обстоятелства.

Притесненията на ЕК са какво ще се случи с тези, които не успеят да се регистрират за установен статут до юни 2021 г.

Брюксел очаква правителството на Борис Джонсън да помогне на гражданите на ЕС да изпълнят административните изисквания и да приемат искания за тези, които не спазят крайния срок по уважителни причини.

Снимка: EPA

В отговор на притесненията Даунинг Стрийт съобщи, че гражданите на ЕС няма да бъдат автоматично депортирани, ако не успеят да се регистрират в установената схема за статут до 2021 г.

Според схемата гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, могат да кандидатстват за оставане в страната след брекзит.

Около 2,7 милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, са подали молба за статут на пребиваване и повечето от тях са получили правото да останат.

Но има много случаи – дори хора, които живеят там 40 и повече години, на заявления, които се задържат чрез искания за допълнителна информация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!