Британският съд преразглежда делото на 11-месечния Чарли Гард, след като родителите призоваха за разрешение лечението на детето им да продължи. Чарли е в терминален стадий на мозъчно заболяване, но според родителите не всичко е загубено. Експериментално лечение е последната надежда на семейството.

Случаят придоби международна известност, като стигна до вниманието на Папа Франциск и президента на САЩ Доналд Тръмп.

Над 350 000 души се подписаха в петиция за продължение на лечението на Чарли, а над 1,3 млн. паунда бяха събрани онлайн, за да подпомогнат родителите. Стотици се събраха на протет пред болницата под надслов „Дайте шанс на Чарли”.

Бебето страда от синдром на митохондриално изтощение на ДНК, което води до атрофия на мускулната тъкан, поразяваща както мускулите, така и главния мозък, и детето не може да диша самостоятелно.

Първоначалното становище беше, че експерименталното лечение е неоправдано и може да му причини допълнителни страдания, без да се стигне до оздравяване. Съдията разпореди, че трябва да бъдат изключени животоподдържащите системи и да се позволи на детето спокойно да умре. По-късно това решение бе подкрепено от всички инстанции, в които родителите на Чарли се опитаха да го оспорят, включително и от Европейския съд по правата на човека.

Седем чуждестранни специалисти обаче твърдят, че може да има шанс до 10 на сто лечението да помогне.

Болницата, в която се лекува бебето - "Грейт Ормънд стрийт" в Лондон, поиска съдът да вземе решение, отчитайки нови данни за потенциално лечение на болестта на Чарли Гард.

Данните са получени от лекари от детската болница на Ватикана и друга болница в чужбина. От британския съд настояват за конкретни доказателства за ефективността на експерименталната терапия.

Адвокатите на семейството твърдят, че предложеното лечение може да донесе изключително подобрение на състоянието на Чарли. Последна технология в генетичната наука може да даде „малък шанс” за живота на детето и това е риск, който семейството си „струва да поеме”, коментира един от юристите.

Засега животоподдържащата система на детето ще остане включена.