Великобритания отменя тестовете за коронавирус за ваксинираните български граждани при влизане в страната и облекчава условията за задължителна карантина при неваксинираните пътници, съобщиха от българското външно министерство.

По информация на посолството ни в Лондон, считано от 4 ч. сутринта на 11 февруари, напълно ваксинираните граждани поне от 14 дни, пътуващи от страни извън червения списък, сред които е и България, не е необходимо да правят тест преди отпътуване за Обединеното кралство, не трябва да резервират и заплащат PCR тест за ден 2 след пристигането им в страната и не подлежат на задължителна карантина.

За пътуващите до Обединеното кралство от страни извън червения списък, които не са напълно ваксинирани, е необходимо да отговарят на следните условия при влизане в страната:

- да представят отрицателен тест за COVID-19, направен в рамките на 2 дни преди пътуването им (антигенен, PCR или LAMP);

- да резервират и заплатят PCR тест, който трябва да бъде направен на втория ден след пристигането им.

Гражданите, които не са напълно ваксинирани, не е нужно да бъдат под карантина, освен ако резултатът от проведения PCR тест е положителен, посочват от МВнР. 

Всички пътници трябва да попълнят онлайн формуляр за локализация (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване до Обединеното кралство. За пътниците на възраст под 18 години се прилагат правилата за напълно ваксинираните лица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!