Гласуването в британската камара на общините на правителственото споразумение за излизане на Обединеното кралство от ЕС, ще се проведе на 14 или 15 януари, заяви премиерът Тереза Мей в интервю за Би Би Си.

В отговор на въпрос за датата на гласуването тя потвърди, че то ще е на 14 или 15 януари, независимо от информации в медиите, че може отново да бъде отложено.

Мей отбеляза, че ако нейната сделка за брекзит бъде отхвърлена, Великобритания ще се окаже на "неизследвана територия".

"Ще се окажем на неизследвана територия. Не мисля, че някой е в състояние да каже точно каква ще бъде реакцията в парламента", каза Мей.

Много съпартийци на Тереза Мей се опасяват, че "предпазният механизъм" за недопускане на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия може да остави Великобритания в обсега на правилата на ЕС за неопределено дълго време.

След като на 25 ноември миналата година ЕС и Великобритания съгласуваха сделката за условията на брекзит, Мей е под силен вътрешнополитически натиск. Мнозинството депутати в долната камара настояват тя да съгласува отново условията на членството на Северна Ирландия в митническия съюз и единния пазар на ЕС след брекзит.