След брекзит Лондон и Брюксел излязоха с първи позиции по преговорите за бъдещите отношения. И двете страни се готвят за дълъг процесл

Лондон иска споразумение като това, постигнато с Канада: търговия без налагане на мита и достъп до европейски обществени поръчки. 

Брюксел е готов на такава сделка, но ако Лондон спазва европейските изисквания, сред които са държавната помощ за бизнеса и опазването на околната среда.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не напускаме ЕС, за да подкопаваме европейските стандарти. Няма да участваме в никакъв дъмпинг, независимо дали е търговски, социален или свързан с околната среда“, заяви британският премиер Борис Джонсън.  

Спорен казус между двете страни е уловът на риба в граничните води. Предложението на Брюксел е двете страни да си поделят квотите.

Лондон предупреждава, че от догодина ще има митнически проверки. А Брюксел, че за всеки внос на стоки в ЕС трябва да има разрешение.

Снимка: btvnovinite.bg
„Докато не завършим преговорите, препоръчвам да сме готови за всички варианти. Комисията ще продължи да работи с държавите членки и бизнеса, за да бъдат подготвени и за ситуация „без сделка", обяви главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Преговорите започват след месец.