„Великобритания заедно със съюзниците и партньорите си ще обмисли в идните дни следващите стъпки”, заяви британският премиер Тереза Мей по повод разразилия се шпионски скандал с Русия.

По-рано през деня Москва обяви, че ще експулсира 23-ма британски дипломати. Заради случая „Скрипал” Лондон даде същия срок на 23-ма руски дипломати да напуснат Великобритания.

Мей окачестви извършеното на 4 март нападение срещу Сергей Скрипал като „крещящо нарушение на международното право и конвенцията за химическите оръжия”. Тя заяви, че Великобритания е очаквала предприетия от Русия ход за експулсиране на британски дипломати.

Британският премиер смята, че руската държава е отговорна за атаката срещу Скрипал и дъщеря му Юлия, докато Русия отрича да е замесена в нападението.

Снимка: Mid.ru

В същото време говорителят на руското МВнР Мария Захарова коментира, че Западът се опитва да направи хората на глупаци, за да отвлече вниманието от своите действия в Сирия и Ирак.

„В Сирия се намират американски и британски командоси, които действат в тясна координация с въоръжената опозиция. Всички са наясно, че целта на това присъствие е подялба на интереси”, заяви Захарова.

Тя заяви още, че в Съветския съюз или в Русия никога не са били правени разработки на химическо вещество под кодовото название „Новичок”, като Великобритания нарочно използва това име, за да дискредитира Русия.

Захарова добави още, че веществото може да е дошло от Великобритания, Словакия, Чехия, Швеция и, под въпрос, Съединените щати, тъй като през 90-те години тези държави са провеждали интензивни изследвания на вещества от проекта „Новичок”.

На тротоара пред руското посолство в Лондон активисти отправиха необичайна покана – „Вечеряйте в посолството – паста с полоний, спагети със зарин и шокоад с отрова”. В същото време британската полиция предупреди руски политически имигранти за сигурността им.