Великобритания и Франция ще задействат план за възобновяване на товарните превози, след като британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон се договориха за мерки по отваряне на френската граница. Мерките влизат в сила от утре.  

Франция временно затвори границата си с Великобритания още в неделя вечерта за преминаване на хора и камиони, блокирайки най-големия транзитен маршрут на британската търговия с континентална Европа.

Километрични опашки от камиони се оформиха близо до пристанище Дувър, основен пункт за преминаване на стоките, търгувани между Великобритания и континента. Верига супермаркети във Великобритания предупреди, че до броени дни може да се появи недостиг на стоки в магазините. 

Снимка: БГНЕС / EPA

ЕС днес ще се опита да хармонизира мерките на отделните страни членки за спиране на разпространението на открития във Великобритания нов щам на коронавируса, предаде Франс прес.

Целта е повторното отваряне на границите да се извърши координирано и да се позволи завръщането на пътници и шофьори на камиони, които се оказаха блокирани във Великобритания от внезапно въведените през уикенда ограничения.