Великобритания обяви днес, че е постигнала споразумение с Франция за удвояване на френските полицейски патрули по плажовете в Северна Франция в опит да се спре незаконното преминаване на мигранти през Ламанша с малки лодки, предаде Асошиейтед прес.

Снимка: EPA

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател и френският й колега Жералд Дарманен са договорили мерките като част от усилията този маршрут да бъде затворен за трафикантите на хора. Споразумението също така ще засили наблюдението чрез дронове, радарно оборудване, оптико-електрически бинокли и фиксирани камери.

Снимка: EPA

Двете страни са се съгласили да похарчат 31,4 млн. евро за договорените мерки.

Мигрантите отдавна използват Северна Франция като отправна точка, за да се опитат да достигнат Великобритания, обикновено чрез камиони или фериботи, и въпросът обтяга отношенията между двете страни.

Снимка: EPA

По време на пандемията от коронавирус много мигранти изглежда са започнали да предпочитат прекосяване на Ламанша с малки лодки, организирани от трафикантите, тъй като коронавирусните ограничения свиха трафика между Франция и Великобритания. Над 8000 души са предприели опасното пътуване тази година спрямо около 1800 през 2019 година.

Снимка: EPA

Миналия месец семейство от Иран, включващо родителите и две деца на 6 и 9 години, загина, след като лодката им се обърнала в Ламанша. 15-месечният им син е в неизвестност и се предполага, че също се е удавил.

Снимка: EPA

Хуманитарни и правозащитни организации смятат, че най-добрият начин да бъдат спрени подобни пътувания е да се осигурят на хората безопасни начини да търсят убежище във Великобритания.